söndag 30 mars 2008

Sommartid...
















Idag har Södra Dalarna bjudit på härligt väder...
Vi har varit ute hela dagen och snickrat på bygget, snart är taket färdigt.

Jag har kanske inte berättat att jag håller på och bygga ut... ca. 50 m2 i orangeri-lusthusaktigt, som skall bli en större butikslokal. Jag kommer att visa bilder när det tar mer form.

När man inte kunde hjälpa till så plockade jag FRAM vårt stora trädgårdsbord med tillhörande bänkar. Vi har ju nu sommartid :)
Dessa möbler är gjorda i tryckimpregnerat virke, bockarna är gjorda efter en gammal förlaga som jag hittade i huset då jag köpte det. Runt detta bord får vi minst plats 16 personer. Vi gjorde det i samband med att sonen tog studenten. Vänner har även lånat det, efersom det är lätt att flytta på. Ett nästan platt paket blir det på släpvagnen.

Jag använder mej gärna av julgarnsbelysningen året runt, så här års brukar den lysa upp trädgårdsbordet kvällstid. En gamla trälådan, lite kvistar, varmvattenberedare till vedspis, krukor, rost, mosshjärta, renhorn & slaggsten. Dessa stenar har en sådan underbar blå-turkos färg.

Ha en bra vecka!

Kram Lise-Lott

fredag 28 mars 2008

Vackra & mindre vackra...








Orkidèer är så underbart vackra... och nu blommar mina. Min favorit är brudorkièen & favoritfärg är vit.

Jag tycker den är lättast att få blomma om. Jag har även de i andra färger men de blommar inte lika rikt med blommor en andra eller tredje gång som den vita. Varför vet jag inte...

Den med små vita blommor har blommat sen jul mina bloggvänner. Lättskött! säger jag.
Vad gör jag då? Jo,jag sköljer igenom dem, så att hela rotsystemet får sig en rejäl dusch, sådär en gång i veckan med ljummet vatten.

De övriga "vita" har börjat blomma nu...

Så vill jag visa den ännu "mindre vackra" men som inom tid kommer att bli vacker, min andra favorit pelargonen,men den står på tillväxt ännu ;)

Så vill jag önska Er alla en trevlig helg!

Kram

Lise-Lott

måndag 24 mars 2008

Isrosor & Raggsockor





Jag hoppas Er Påsk har varit skön...

Där jag befann mej var det blåst, massa minusgrader & bara kallt...
tur att jag hade mina handstickade raggsockor med mej.

Lite bilder fick jag iallafall med mej hem, en utter på is, isrosor, olika färgsättningar av sekelskifteshus...

Annars får jag lov att säga att vi haft det skönt, varma bad & god mat. Vi bodde på Hammarby höjden och åt på en liten kvarters krog vid Finn Malmgrens plats - Malmgrenska krogen & den kan jag varmt rekommendera :)) på Påskmenyn stod bl.a. pestogratinerad fjordlax med löjromssås & potatis. Mycket GOTT!


Ha en fortsatt trevlig vecka!

Kram
Lise-Lott

onsdag 19 mars 2008

Glad Påsk!





Jag vill önska Er Alla en Glad Påsk med en massa god mat, ägg, godis, söta små påskkärringar - gubbar, härligt väder & koppla av...

Kram

Lise-Lott

tisdag 18 mars 2008

Köksoffa eller andra soffor...


Jag andas vår i luften...











Grönt,Gult,Grädde & Vitt är färgerna på mina kuddar i soffan, de är sydda i tvättad linne i lite grövre struktur... med klädda knappar.

Dessa kuddvar syr jag upp i Olika Färger & I Olika Modeller...

Jag vill även ge Er som ska till Stockholm undet Påsk ett litet utflyktsmål, nämligen Skansen som arrangerar Påskmarknad för andra året. Det börjar Skärtorsdagen och avslutas på Påskdagen och öppettiderna är mellan kl.11-16.
Hoppas vi ses för jag tar kvasten till Skansen ;))

Ha det så gott & en fortsatt trevlig vecka!
Kram Lise-Lott

söndag 16 mars 2008

"Dagen Efter Kvällen Före..."
















Jag vill börja & tacka ALLA som var där för en mycket lyckad kväll med god mat, trevlig underhållning & underbara människor...


Nu sitter både "Jante & Luther" på mina axlar och jag vet inte riktigt hur jag ska skriva, men jag är mycket glad & stolt... över att ha utsetts till Årets Köpman 2007 i Smedjebackens Kommun med motiveringen
"som med vilja,kunskap,fingertoppskänsla,envishet och mod lyckats etablera en butik i en bransch som är svår i en liten ort. Hon har på kort tid blivit en välkänd och ansedd profil och hon är ett föredöme för andra med sitt stora engagemang och sitt hjärta för bygden".

Så den vackra Smèbackshästen & Diplomet kommer att pryda sin plats i Butiken...

Ha det så gott & en trevlig söndag!

Många Kramar På Er :))
Lise-Lott

fredag 14 mars 2008

Pärlor...






Vackra pärlor blir man glad över...





De små pärlhyasinterna hittade jag i rabatten ute idag ej nergrävda, jag hade tydligen glömt att gräva ner dem i våras. Jag brukar nämligen gräva ner alla lökväxter jag köper under våren. Då de blommat ut & tjälen gått ur marken tar jag fram spaden. De kommer så fint upp nästa vår...

Ägget & Hjärtat är gjort av rostig ståltråd, koppartråd & pärlor. Bryt, böj & benda mina bloggvänner.

I morgon ska skorna med pärlor ska ut på galej (Företagsgala) med mej i. Klänningen saknar en detalj, så den får ni se när Vi har varit på fest...
Jag berättar senare varför vi har varit på gala... ;))

Ha det så gott & en trevlig helg!

Kram Lise-Lott

onsdag 12 mars 2008

Ägg med vingar...







Visst är det härligt,så vackert...i en kruka med påskliljor,i trädgårdlandet,vid entréen... Ja! låt fantasin flöda...

Kungakronor med franska liljor,spjutspetsar,rosenblad,vinblad...
Vackra koner till murgrönan eller andra klängväxter...
Kransar med rosenblad...
Ljuskrona, Ljushållare & Ägg i Olika Storlekar lite Rostiga...

Så vill jag önska Er en fortsatt trevlig vecka med dessa små blåsippor...

Lise-Lott

måndag 10 mars 2008

Bl.a. stolsöverdrag...





Idag vill jag bl.a. visa några stolsöverdrag till klädda stolar. Jag har en förkärlek till "Bruna" stolar,kommer jag över sådana,då sätter skaparlusten fart...

Materialet är linne & texten är handbroderad & med bomullsband till knytband.
De andra stolsöverdragen har jag sytt av antika handdukar, även kuddarna är av antika handdukar de har även keder och klädda knappar. Baksidan på kudden är rutig samma som tyget i kedern. Lampskärmen är gjord av ett antikt linnelakan.

Den rostiga pokalen de blir bara vackare med tiden.


Ha det så gott!
Lise-Lott

söndag 9 mars 2008

BRÖD, potatis & fläsk





Jag vill börja med att tacka för det goda brödet & att jag har fått lov av Eva att lägga ut detta om surdegslimpebaket.

I helgen gästade Manfred Enoksson chefsbagare på Saltå Kvarn Smedjebacken,han höll en fördjupningskurs i surdegslimpebak på initiativ av ABF i Smedjebacken i Bergaskolans hemkunskapssal. Eva Långberg och Jens Draiby har själva varit på Rosendahls trädgårdar resp. Saltå Kvarn och bakat, efter en massa inspiration lyckades de snabbt samla ihop 14 "bagare".
All bakning genomfördes på ekologiska varor.

Hur kommer då jag in i bilden? Jo,jag lagade lunchen.
Jag serverade de potatissoppa med tillbehör & en exotisk fruktsallad.
Om Du vill göra nedan nämda soppa & fruktsallad behövs detta.

Potatissoppa med tillbehör.

5 st medelstora skalade potatisar
1 stor purjolök i skivor
1 l grönsaksbuljong
2 dl cream fraiche
salt & peppar
Koka potatis & purjo i buljongen tills potatisen är mjuk, kör blandningen med mixerstav till slät konsistens, tillsätt cream fraiche & koka upp, avsmaka med salt och peppar.

Tillbehör i skålar.

Stekt bacon i bitar
Cream fraiche
Finstrimlad purjolök
Gurka i stavar
Ärtskott el.annat grönt...

Fruktsallad.

Äpple,Päron,Banan,Clementin,Kiwi & Vindruvor blandas.
Lägges sedan i portionskålar & kokosflingor strös över, sist en klick kokosyoghurt..
Även till detta användes ekologiska varor.

Många kramar!
Lise-Lott

tisdag 4 mars 2008

Många träd...





Idag har jag bl.a varit ute och städat lite i trädgården. Jag tycker om träd och har en hel del... Det fanns 13 äppelträd när jag kom hit,3 har jag tagit bort p.g.a utbyggnad av butiken. Gravenstein-trädet är min favorit,underbart goda äpplen,lite syrliga & hårda. Päronträden är 2 till antal, under ett av den har jag tänkt att Du ska kunna sitta och dricka en kopp kaffe & kanske en kanelbulle,en skorpa med lingon & vit choklad eller en liten chokladbit. När & Om Du kommer på besök.

Nu till träden inne som jag vårdar ömt,men det går att glömma dem. Det gjorde jag förra våren med det lilla olivträdet,alldelens nervissnat & snustorrt...(stod det ensam på ett café) Nu dör det!!! Men jag klippte ner det hårt,ett par månader senare såg jag små gröna skott komma. NYA blad. :)
De andra 2 olivträden är på stam, ett inköp i Köpenhamn för 3 år sedan och det andra i present.Till vård av olivträd, de spolar jag under rinnande ljummet vatten (vem tycker om att stoppa fötterna i iskallt vatten ;)) så att massor med vatten rinner igenom lerkrukan & hela "systemet". När det börjar blir varmt ute & frostfritt får dom flytta ut på trappen & stå där hela sommaren och leva på regnvatten & sol.

Ett tips - åker Ni till Köpenhamn besök då Tage Andersen vid Kungens Nytorv,Adelsgatan.Galleri/Butik, Helt fantastiskt...

Ha en fortsatt trevlig vecka!
Lise-Lott

söndag 2 mars 2008

Blåbärsris



Ny kransar efter de gamla av mossa. Dessa har jag gjort av blåbärris: Gör en stomme av ståltråd ca 25 cm i diameter. Gör buketter av ris och snurra fast med ståltråd på stommen,lägg buketterna lite omlott så att inte ståltråden syns. Lycka till!

En till sätt att använda blåbärsris - under fönster mot gatan, har jag en hylla som följer årstiden. Även den har fått blåbärris i stora krukor,långt ris kan man hitta där det är lite sankmark i skogen. Ljuslyktorna tänder jag ibland när det börjar skymma.

Ha en bra Vasaloppssöndag,åker man inte kan man göra kransar & buketter...;))

Lise-Lott

Ägg & Mjölk




Idag har jag gjort lite stilleben med ÄGG & MJÖLK som ingredienser...
ÄGGEN är ÄKTA och de ligger på en bädd av tyll på ett platina-fat, lite organzaband & en krysantemunsblomma.

Tårtfatet av glas har fått ÄGG-tvålarna som är franska och är gjorda av bl.a. MJÖLK. (Cleopatra hade i sin tvål, MJÖLK (åsne-MJÖLK)) ;)) Vissa av tvålar har en förpackning antingen en säck av linnebatist med organzaband eller ett kuvert i vitt linne med en hjärtknapp som knäppning. "Ingredienser" tar slut, fyll den då kanske med rosenknoppar/lavendel/smycken. Låt fantasin flöda...

Om mig

Mitt foto
Smedjebacken, Södra Dalarna
Varmt välkomna till min blogg. Jag driver Livsstilsbutiken Kol & Rosors på Slaggatan 29 i Falun. Syr för privat och offentlig miljö även uppdragssömnad. Vi gör hembesök. Egen formgivning och tillverkning av mjuka och hårda inredningdetaljer. Vill inspirera...